Owoce liofilizowane – bogactwo zdrowia i smaku

Obecnie coraz częściej słyszy się o owocach liofilizowanych. Są składnikiem wielu fit przepisów. Ich rosnąca popularność to składowa kilku czynników. Jakich? 

Dlaczego warto je włączyć do diety? 

Odpowiedź na to pytanie jest prosta – są bardzo zdrowe. Liofilizacja (suszenie sublimacyjne) to ciekawy i dość skomplikowany sposób konserwacji żywności, który ciężko przeprowadzić w domowych warunkach. Polega na  zamrożeniu produktu do temperatury -50°C, a następnie suszeniu w 40-50°C z pominięciem etapu skraplania. 

Podczas procesu nie dochodzi do utraty cennych składników odżywczych, witamin i minerałów. Warzywa, owoce, czy mięso są równie smaczne, i równie wartościowe jak przed liofilizacją. Co ważne, ten sposób utrwalania żywności nie wymaga stosowania żadnych wzmacniaczy lub konserwantów. 

Poza sezonem ciężko kupić niektóre świeże owoce (maliny, jagody, truskawki, brzoskwinie). Pozostają ich zamrożone wersje, które są bardzo zdrowe, jednak nie zawsze wyglądają i smakują tak samo. Owoce liofilizowane zachowują swój naturalny kształt, kolor i aromat. 

„Suszenie mrozem” sprawia, że żywność staje się dużo lżejsza, a jej termin przydatności wydłuża się nawet do kilku lat. 

Z czym jeść owoce liofilizowane

Można je spożywać na wiele sposobów, m.in:

  • bezpośrednio, jako przekąskę;
  • jako dodatek do deseru, owsianki, muesli;
  • do ozdabiania ciast, tortów, muffinek.

Doskonale sprawdzają się zarówno na sucho, jak i poddane działaniu płynów. 

Rosnąca popularność liofilizowanych owoców sprawia, że są coraz bardziej dostępne. Warto już dziś włączyć je do diety i cieszyć się smakiem ulubionych owoców nawet poza sezonem. 

Owoce liofilizowane dostępne w ofercie sprzedażowej na stronie https://sklep.polmarkus.com.pl/owoce-liofilizowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *